Heb je het gevoel dat je niet effectief werkt? Dan ben je niet de enige. Veel mensen kunnen hun tijd efficiënter gebruiken. Hoe doe je dat dan? Dat lees je in dit artikel. 

Zorg voor een goede werkplek

De eerste stap naar effectiever werken is een goede werkplek. Dit is een plek, waar jij je het beste kunt concentreren. Voor veel mensen is dit een werkplek, waar weinig geluid is. Zorg dat er voldoende daglicht is op je werkplek. Dit zorgt voor meer concentratie en is beter voor je dag en nachtritme. Daarnaast moet je bureau en bureaustoel een goede werkhouding ondersteunen. De voorkeur gaat naar een verstelbare bureaustoel en een zit-sta bureau. Zo kun je afwisselen tussen staand en zittend werken. Dit is beter voor je fysieke gezondheid. 
 

Prioriteren van taken

Prioriteiten stellen zorgt ervoor dat je weet welke taken je eerst moet doen. Als je geen proriteiten stelt kunnen collega's ook je steeds weer nieuwe klussen geven. Je zegt immers snel ja, omdat je alle nieuwe taken voorrang geeft. Je collega's zullen hierdoor gewend zijn dat je altijd ja zegt als ze vragen of je een klus voor ze wilt doen. Als je prioriteiten stelt weet je welke klus voorrang heeft en kan je makkelijker nee zeggen tegen een collega. 
 

Indeling van je taken

Als je eenmaal een goede werkplek hebt en weet welke taken proriteit hebt, ga je aan de slag met de indeling van je taken. Je kunt effectiever werken door dezelfde soort taken te bundelen. Moet je een aantal mensen bellen? Probeer dit dan zoveel mogelijk achter elkaar uit te voeren. Hoe meer taken je bundelt, hoe sneller je kunt werken. Je zit dan immers in de flow van het uitvoeren van een bepaalde activiteit. Als je steeds tussendoor moet wisselen, kost het je gemiddeld zeven minuten om weer te concentreren op de nieuwe activiteit. Een belangrijk onderdeel van timemanagement is dat je per taak inschat hoe lang je erover doet. Evalueer vervolgens of de geschatte tijd klopt. De daadwerkelijke tijd die je besteedt aan een bepaalde taak kan je vervolgens gebruiken voor de volgende planning. Deze tijd kan je ook gebruiken als richtlijn voor andere soortgelijke taken. 

Een van de belangrijkste voorwaarden van effectief werken is dat je een doel hebt. Daarom werken medewerkers bij een bedrijf zonder duidelijke doel minder effectief. Zorg dat je een duidelijke doel hebt en dat je weet wat je bedrijf voor doelen heeft. Jouw doel moet in lijn zijn met de doelen van je bedrijf. Ben je het niet eens met de doelen van je bedrijf? Dan moet je overwegen of je nog wel op de juiste plek zit.